Προϊόντα Papadatos
ΝΕΑ

Αρχιτεκτονική Εκδήλωση Ρένα Σακελλαρίδου, η Papadatos ως χορηγός σκηνής

Αρχιτεκτονική Εκδήλωση Ρένα Σακελλαρίδου, η Papadatos ως χορηγός σκηνής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Συγχρονικότητες: Η αρχιτεκτονική της Ρένας Σακελλαρίδου» στις 15 Δεκεμβρίου, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Τιμώντας τη σημαντική διαδρομή της Ρένας Σακελλαρίδου, ομιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέλυσαν διαφορετικές πτυχές του πολυδιάστατου έργου της μέσα από θεματικές παρουσιάσεις. Η εκδήλωση ήταν μια διοργάνωση του ek magazine, με την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Η Ρένα Σακελλαρίδου είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες αρχιτέκτονες, με δυναμική παρουσία στην αρχιτεκτονική σκηνή της χώρας μας, έχοντας ήδη αφήσει έντονα το αποτύπωμά της στο αστικό -κυρίως- τοπίο. Είναι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου SPARCH και επικεφαλής σήμερα του γραφείου RS SPARCH. Το εκτεταμένο έργο της, ατομικό και σε συνεργασίες, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις κατηγορίες και κλίμακες κτιρίων, ενώ έχει διακριθεί για την υψηλή του ποιότητα αποσπώντας πλήθος βραβεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Έχει βραβευθεί σε πάνω από 26 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ το έργο της έχει περιληφθεί σε 37 εκθέσεις, όπως στη Biennale Βενετίας, την Triennale του Μιλάνου, το DAM Φρανκφούρτης, NAi Rotterdam, RIBA κ.ά. Κτίριά της έχουν προταθεί ως υποψήφια για το Βραβείο Mies van der Rohe καθώς και το Βραβείο arcVision για γυναίκες στην αρχιτεκτονική.
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από τον Σταύρο Μαρτίνο, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ek magazine, ενώ στη συνέχεια, η Αριάδνη Βοζάνη, Διευθύντρια Σύνταξης του ek magazine, έκανε την εισαγωγική ομιλία για τη Ρένα Σακελλαρίδου και το συνολικό έργο της, το οποίο καλύπτει εξίσου την αρχιτεκτονική, τη διδασκαλία και τη συγγραφή. Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας, τον οποίο ακολούθησαν οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Alec Tzannes AM, Ομότιμος Καθηγητής του UNSW, Μέμος Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας MplusM, Αριάδνη Βοζάνη, Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Βανέσσα Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Σοφία Ψαρρά, Καθηγήτρια της Bartlett UCL, Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας PILA και Όλγα Ίτσιου, COO της Dimand.

Στην εκδήλωση διατέθηκε ο νέος, δίγλωσσος τόμος «Συγχρονικότητες: Η αρχιτεκτονική της Ρένας Σακελλαρίδου» από τις εκδόσεις ek Architectural Publications, σε επιμέλεια της Αριάδνης Βοζάνη. Στο βιβλίο, η μονογραφική παρουσίαση του έργου της Ρένας Σακελλαρίδου εστιάζει στην «υβριδική» του υπόσταση, καθώς η ίδια έχει την ιδιομορφία να είναι ταυτοχρόνως αρχιτέκτονας, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής και συγγραφέας, με συγκροτημένο θεωρητικό υπόβαθρο. Κι όμως, όπως γράφει η Ρένα Σακελλαρίδου στην εισαγωγή, «όλα είναι ένα». Τα έργα της χωρίζονται σε πέντε ιδιότυπες κατηγορίες-κεφάλαια, με τίτλους σχεδόν αλληγορικούς, ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την αισθητική της πρόσληψη και την αντιληπτική-διανοητική της επεξεργασία. Οι παρουσιάσεις των έργων διανθίζονται από σύντομα αυτοβιογραφικά σημειώματα, τα οποία φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής της.

 

Ημερομηνία:
Κατηγορία: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Close